Kakel är en tvättren klassiker i våra hem. Det är en traditionsrik metod som placeras framför allt på väggar och ger en motståndskraftig yta som är smuts- och slitagetålig. Dessutom ger kaklet en extra finess i inredningen. Kakel är ett beprövat material med många årtusenden på nacken. Det är enkelt och ursprungligt med förmågan att sätta mycket speciella toner i hemmet. Även den hygieniska aspekten är av vikt för det här materialet, för en väl lagd kakelvägg kan lätt torkas av och har stabila fogar som stänger ute fukt och smuts.

Kakel är ett slittåligt material

Kakel är gjort av lera som bränns till keramik. Leran är ett ämne som vi finner i jordskorpan. Egentligen är det en gegga av olika bergarter, som under miljoner år malts ned till en massa. Lera som material är oftast hårt och måste bearbetas genom att fördelas och blandas med vatten, innan det kan formas till kakelplattor. Eftersom lera är ett mineraliskt material så kan det inte lösas upp eller blandas med exempelvis vätskor. Det kan inte heller brinna, vilket är en av dess många fördelar.

Just det faktum att kakel är mineraliskt gör det till ett perfekt material inom flera användningsområden som kräver bestående material med lång livstid. Efter att en kakelplatta har formats, bränts och glaserats kan den egentligen bara förstöras genom att den tappas och går i bitar. När den väl sitter fast med hjälp av fix och fogmassa är den så gott som oförstörbar. Det är denna egenskapen som gjort kaklet så uppskattat på väggar i kök och badrum, och som gör det till närapå det enda tänkbara materialet för dessa utrymmen.

Dagens metoder och spridning av kakeltillverkningen

Tillverkning av kakel är igång över så gott som hela världen idag. Här i Europa är länder som Italien, Spanien och Frankrike stora producenter av kaklet. I Sverige går traditionen med plattor av bränd lera tillbaka till 1600-talet, men vi har slutat med egen tillverkning på senare tid. När kakelproduktionen i Uppsala Ekeby upphörde år 1978 sattes det punkt för den inhemska traditionen. De allra största kakeltillverkarna i världen är numera länder i Asien, och då framför allt Kina, vilket också är ett av länderna i världen med längst kakeltradition.

För att forma kakel till de typiskt rektangulära formerna finns det två olika metoder, nämligen torrpressning och strängpressning. Torrpressning dominerar marknaden och utgör till 90 % tillverkningsmetoden som fabrikerna föredrar. Vid torrpressning pressas lerpulvret, som redan är ganska torrt, under högt tryck in i en metallform. Strängpressning däremot innebär att lera används, som är relativt blöt och som trycks genom ett munstycke och formas till en slags sträng. Denna delas sedan i lämpliga bitar. Strängpressning är mycket ovanligare, men en metod som uppskattas av finkännare för sitt specifika, lite kraftiga utseende.

Kakel för användning på väggar och golv

Göra jobbet själv?

Det är inte helt lätt att kakla om själv, till och med många händiga misslyckas. Det är viktigt med raka linjer och att fogarna blir snygga. Båda dessa uppgifter är svåra att göra med perfektion. Med lite övning kan finns goda chanser till att lyckas och effekten kan bli riktigt bra. Det allra enklaste sättet att kakla är att anlita en hantverkare som gör jobbet åt en. En kakelvägg är en investering som håller i flera år framöver med traditionsrik historia. Det är viktigt att välja kakel med omsorg och låta magkänslan styra valen av färg och dekor.