Renovering kan innebära att ett utrymme, t.ex. ett kök eller ett badrum, anpassas efter de behov som de som bor i hemmet har. Kanske vill man lösa förvaring på ett mer effektivt sätt eller sätta igång med renovering för att det helt enkelt ger en fräschare känsla att byta slitet mot nytt. I gamla fastigheter vill många gå varsamt fram när de renoverar och inte göra våld på originalstilen. Istället för att slänga ut en trasig kakelugn kan man reparera den och ta den i bruk. Gamla kärnvirkesfönster kan kittas om och målas så att de håller i ytterligare många år framöver.

Har du planer på att renovera ett bygge? Eller är du kanske redan igång? Då kan du behöva anställa en snickare eller målare. Det finns flera olika typer av snickare med olika nischar. Sök på nätet och hör med andra för att ta reda på om den snickare eller målare du funderar på att anlita har ett gott rykte.

Renovering och underhåll

Man brukar skilja på två olika typer av renovering; estetiska lyft och förändringar av funktioner samt underhåll av en fastighet. Underhåll handlar om att minimera, undvika eller rätta till skador som t.ex. läckage om taket inte är tätt eller rötskador i en odränerad källare. Omfattande underhåll och renovering kan bli dyrt med nya amorteringskravet som gör att de flesta husägare får mindre pengar att röra sig med varje månad. Det har blivit viktigare än någonsin att tänka på vilket skick ett hus eller en lägenhet är i när vi köper ett nytt hem.

Ofta är det svårt att som lekman bedöma det skick en fastighet är i. Besiktningsmän kallas de experter som bland annat har som jobb att inspektera fastigheter för att se vad som behöver göras. Att upprätta en underhållsplan tillsammans med en besiktningsman kan vara en väldigt smart åtgärd. Förebyggande renovering och underhåll handlar ofta om att se över de svaga punkterna. Fönster behöver oljas in och målas om med några års mellanrum. Även träfasader behöver målas om för att man inte ska behöva bekosta ännu större, förtida, renoveringsprojekt i framtiden.

Vad kan du göra själv?

Renovering är ett sätt att höja trevnaden i och värdet på ett hem. För att försäkringar ska gälla fullt ut vid olyckor krävs det i regel att det utrymme som drabbas varit fackmannamässigt byggt eller renoverat. Det betyder inte att du måste ha anlitat en expert utan bara att du behöver kunna visa att du renoverat utifrån alla gällande bestämmelser. Många moment som t.ex. att måla inklusive spackling och annat förarbete är så pass enkelt att alla kan göra det. Att det är enkelt betyder dock inte betyda att det går fort om man vill ha bästa möjliga resultat.

Om tid är pengar för dig får du bedöma om det billigare eller dyrare att renovera själv än att ta hjälp av hantverkare. Tyvärr är i regel just de moment som är svårast för en lekman också de som kostar mest per timme. Rörmokeri och el är två sådana områden inom renovering. Ibland kan man inför stora renoveringsprojekt tjäna på att anlita en hantverkare som hjälper en att komma igång istället för att slutföra hela uppgiften. Att t.ex. bredspackla är lite svårt men om ett proffs visat hur man gör kan de flesta spackla effektivt inomhus.

Renovering kan vara kul om du är kreativ och har tid

Anpassa och förbättra

Renoveringar handlar om att sköta om sitt hem så att det håller längre och om att anpassa det utifrån ens personliga smak och behov. Många renoverar själva men om man vill få de snabbt gjort och har pengarna eller om delar av renoveringsprojektet är för svåra kan experter göra jobbet. I samband med försäljning kan kostnader för renovering dras av från vinsten – så att vinstskatten blir lägre. Det är en morot för många att ta hand om sina hus med hjälp av proffs.